Informatie over armoede in Vlaanderen

Armoede.org

Over de auteurs

Het boek en de theatervoorstelling De Kansendans zijn gebaseerd op de leven en de strijd tegen armoede van Caro Bridts en Lieven De Pril.

Ze leerden elkaar kennen meer dan 20 jaar geleden. Caro was patiënt in het psychiatrisch ziekenhuis in Lede, waar Lieven sociaal werker was.

Caro kreeg er verschillende diagnoses: depressie, borderline en zelfs psychopathie. Ze noemden haar het hopelijk geval. Caro noemde Lieven het sociaal accident.

En dan raakte Caro bevriend met een goeie kameraad van het gezin van Lieven. Ze ontdekten elkaar op een andere manier en werden ook vrienden. Ze zijn ondertussen zelfs collega’s geworden. Al meer dan 100 keer gaven ze samen vorming over armoedebestrijding.

In de zomervakantie van 2021 schreven ze de Kansendans (het heeft toen bijna gans de zomer geregend, ideaal om te schrijven). Daarin zitten hun inzichten en verhalen van die 20 jaar verwerkt in klare taal. Wie het boek wenst te kopen, kan dat na een voorstelling doen aan 10 euro ipv 15 euro in de boekhandel. De opbrengst gaat naar armoedebestrijding.

Voor de mensen de de voorstelling bekijken en die zelf ook armoede ervaren hebben of nog ervaren zal het herkenbaar zijn en hen waarschijnlijk ook raken. Praat er over achteraf met vrijwilligers, lotgenoten of hulpverlening want dat is nodig, zinvol en helpend.

Deze voorstelling is gemaakt door het professioneel theaterproductiehuis pacoproducties, dat ook rond trekt met verschillende schoolvoorstellingen over pesten, drugs, veilig online werken… Stefanie Moens speelt Caro. Zelf is Stefanie  vrijwilliger in een welzijnsschakel/armoedewerking in Dendermonde. Thomas De wit schreef het scenario en doet de regie.

Stefanie en Thomas hebben met 10 mensen met armoede- of vluchtervaring ook een sociaal artistieke voorstelling gemaakt. Daarbij werden de verhalen van al deze mensen verwerkt in theater, dans en beeld gecombineerd met fragmenten uit het boek de Kansendans. Deze voorstelling kreeg een minutenlange staande ovatie.