Informatie over armoede in Vlaanderen

Achtergrondinfo theatervoorstelling ‘De Kansendans’

2023-2024

Uniek theaterstuk over armoedebestrijding toert door Vlaanderen

‘De Kansendans’ – Een straffe actuele theatervoorstelling over armoedebestrijding.

Actrice Stefanie Moens brengt een boeiend meeslepend theaterstuk gecombineerd met geluid- en filmmontage.

Gebaseerd op het waar gebeurde levensverhaal en boek van Caro Bridts & Lieven De Pril.

Stefanie speelde in series zoals Spoed, Wittekerke, Sara en Zone Stad.

Caro is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Lieven is 35 jaar actief in armoedebestrijding.

Regisseur is Thomas De Wit. Hij won Humo’s Comedy Cup en werkte mee aan TV- en radioprogramma’s.

Info, beeldmateriaal : Lieven De Pril: 0494/341573

www.armoede.org

Info en boeken van de voorstelling: stefanie@pacoproducties.be

Achtergrondinformatie:

Theatervoorstelling: “De Kansendans” over armoedebestrijding.

Achtergrondinformatie theatervoorstelling
Caro Bridts & Lieven De Pril, medewerkers van Welzijnsschakels vzw schreven eind 2021 het boek De Kansendans. In januari 2022 was het al aan een tweede druk toe. Dit unieke boek over armoede en gelijkwaardigheid vertrekt vanuit hun persoonlijke levensverhaal. Het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede en het leven van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Ze vertellen over hun strijd tegen armoede. Ze besluiten dat er 20-30 jaar stilstand is. De kinderarmoede, die Caro vroeger zelf ook meemaakte, neemt zelfs erg toe. Vrijwilligers moeten meer en meer noodhulp geven. Ze roepen in het boek op tot samenwerking en ze vragen concrete, duurzame oplossingen.

Minister van staat Jos Geysels schrijft in het voorwoord:

“Caro en Lieven weten waarover ze spreken en schrijven. Al vele jaren
strijden ze tegen ongelijkheid en armoede. Ze kennen ook de mensen en de verhalen die achter de armoedecijfers zitten.”

An Bistmans, de voorzitter van Welzijnsschakels vzw noteert in het nawoord:
“Ik lees in het boek een oproep om samen armoede te bestrijden. Samen met de mensen in
armoedesituaties. Het beleid, de hulpverlening, de vrijwilligers én de armoede-organisaties mogen daarbij niet snel tevreden zijn. De inspanningen moeten impact hebben.”

Productie theatervoorstelling:

Professioneel educatief theatergezelschap Pacoproducties creëerde de voorstelling. Inhoudelijk advies werd gegeven door Lieven De Pril, educatief medewerker armoedebestrijding en auteur.

PACO PRODUCTIES brengt al decennialang succesvol, educatief theater in scholen en culturele centra in heel Vlaanderen. Het is een professioneel gezelschap met ervaren acteurs, gedreven regisseurs en creatieve schrijvers. Info en boeken: stefanie@pacoproducties.be

Actrice:

Stefanie Moens speelt de rol van Caro. Ze is zelf vrijwilliger in een armoedewerking (Dendermonde). Ze speelde mee in Spoed, Wittekerke, Sara en Zone Stad en in talrijke educatieve voorstellingen voor jongeren.

Scenarioschrijver en regisseur:

Thomas De Wit. Hij won de eerste Humo’s Comedy Cup. Hij werkte mee aan heel wat TV- en radioprogramma’s en een aantal kortfilms.

Auteurs boek:

Caro Bridts is “ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting”. Lieven De Pril is 35 jaar professioneel en vrijwillig actief in armoedebestrijding. Ze geven al bijna 20 jaar samen vorming.

Lieven De Pril is medeauteur van de succesvolle, waargebeurde roman ‘Ik ben Iemand/Niemand’. (5e druk- 250 theatervoorstellingen voor meer dan 40.000 mensen). Samen met Caro Bridts en de hoofdfiguren werd hij uitgenodigd op het paleis door koningin Mathilde. Hij schreef ook ‘Brood en rozen voor iedereen’ (3e druk- een gelijknamig zang/verteltheater met “Mong van de Vieze Gasten” werd op meer dan 50 plaatsen opgevoerd).

‘De kansendans’, Caro Bridts en Lieven De Pril, uitgeverij Halewijn, Antwerpen, 126 blz

Doelstellingen:

Via het boek en de theatermonoloog gecombineerd met geluid- en filmmontage willen we bewust maken en informeren op een toegankelijke manier.

De voorstelling brengt een vernieuwende kijk op armoede, de samenleving en op armoedebestrijding via een straf levensverhaal.

Doelpubliek:

Een breed publiek en vrijwilligers, hulpverleners, leerkrachten, studenten, beleidsmensen…

Het theaterstuk en het boek hanteren bewust een klare taal.

Planning toer:

Vanaf 13/12/22 toert de voorstelling door Vlaanderen. Tussen 13/12/22 en december 2024 wordt gemikt op 34 voorstellingen.

Wat maakt de voorstelling uniek?

-De auteurs van De Kansendans zijn een speciaal duo: iemand in generatiearmoede en iemand uit de middenklasse/hulpverlening vonden elkaar.

-De voorstelling is gebaseerd op 20 jaar strijden tegen armoede in Vlaanderen en Brussel.

-De actrice en regisseur zijn al vele jaren actief in de wereld van educatief theater. Ze maakten in oktober 2022 een sociaal-artistieke voorstelling met 10 mensen die zelf in armoede leven of een vluchtgeschiedenis hebben én “fragmenten” uit het boek De Kansendans. Deze voorstelling kreeg een minutenlange staande ovatie.